TúraTipper

Tekerj a tóra – kerékpárral a Tisza-tó körül

Életem első tisza-tavi élménye kicsit csalódás volt. Arra gondoltam, hogy ez most pont olyan lesz, mint a Balaton, csak kicsiben. Aztán rájöttem, hogy mégsem olyan. Szerencsére.

A Tisza-tó mesterségesen létrehozott tó, a kisköre vízlépcsőnek köszönheti létrejöttét. Az alig néhány évtizede felgyülemlett vízmennyiség azonban pont útba esik egy csomó vándormadárnak, meg csónakázni, horgászni vágyónak, ezért a Tisza-tó a természetes tavak vonzerejével vetekedik mindenféle népesség számára. Néhány éve a kerékpárosok is célba vehetik és körbetekerhetik a tavat, kényelmes, tóra néző kerékpárúton.

1. Indulás Tiszafüredről

Teljes kör megtétele és vonatos megközelítés esetén útunkat mindenképp ezzel kezdjük. Elhagyjuk a máv nagybecsű szerelvényeit és patinás állomását, majd némi külvárosi tekergés után rátérhetünk a Poroszló felé vezető főútra. Ez az egyetlen tómentes része a túrának, de szerencsére nem kell túl sokáig az autókkal osztozni az aszfalton, és tó felett ívelő híd után egyből a gátra vehetjük az irányt.

tisza_01

2. Poroszló – halak, fagyi vagy turmix

Leérünk a tóparti útra és első megállóra csábít minket a Poroszló melletti Tisza-tavi Ökocentrum, a maga uniósan összefogott akváriumával. Ha betérünk ide, ha nem, egy túraindító megnyugvást mindenképp javaslok Poroszlón, ahol egy egyszerű lángos-fánk táblára mozdulva, egy igen kultúrált kikötői büfében találtam meg a legjobb tisza-tavi gyümölcsturmixot. Ez szuper hely, rusztikus, ízléses, normális mosdó és nagyon kedves büfések. Ha még tovább időznénk, és van képünk betekerni a faluba, akkor az első szembejövő fagyizónál álljunk meg, mert itt mérik az ország egyik legjobb kézműves fagyiját! Nem fogjuk elvéteni, a faluba vezető úton induljunk el, és az első kereszteződésnél balra, már látjuk is cukrászdát.

Poroszló után beindulhat a túra és igen kellemes, egyenletes úton tekerhetünk végig a tó partján. Meg-megállásra csábítanak a tóparti öblök, és ha szerencsénk van, akad egy-egy be-nem foglalt saját partrész, ahol megállhatunk egy szendvicsre, pihenőre, beszélgetésre.

tisza_02

3. Bárhol a parton – álljunk meg!

A Tisza-tónak szerintem ez a legnagyobb vonzereje, hogy a bármikor megállhatunk és néhány lépés után ott a tópart, nem kell bicskával átvágni magunkat a nádason, átkelni morcos autósokon, vagy kilométereket tekerni hogy meglássuk a vizet. Gyerekekkel szerintem nagyon kellemes túra, mert nincs autós forgalom, viszont van sok növény, állat, mosolygós kerékpáros túrázó. És ho-ho-horgász!

A tópart még nincs teleépítve büfékkel és túrista-vadász bizniszekkel, konkrétan keresni kell egy-egy biciklis pihenőt, büfét, ha fogyasztani szeretnénk. Kikötők viszont annál-inkább előbukkannak, minden településhez tartozik egy-egy csónakkikötő, ahol befizethetünk egy csónakos túrára, vagy gyönyörködhetünk a színes csónakok és energikus vízi emberek látványában.

tisza_03

3. Abádszalókon fürcsi, ebéd vagy vacsi

A tó nagyon kényelmes körbetekerésére tervezhetünk 2 napot, ebben az esetben bármelyik faluban befoglalhatunk egy faházat, nyaralót. Ha strand élményre vágyunk és nem akarunk békákkal és siklókkal osztozni az öblön, akkor kiépített strand, vízi élmények tömkelege és ennek vonzataként strandolók tömkelege vár minket az abádszalóki strandon.

Abádszalók a nagy fürdőtelepülés a tó mentén, a strandja általában fullon van a nyári hónapokban és töménytelen nyaralóház várja a megaludni vágyókat. Itt van a tó legjobb étterme, a Lila Akác, ahol életem eddigi legjobb harcsapaprikását fogyasztottam kiadós túrós csuszával, isteni volt. Ez egy családi vendéglő, nagyon kellemes terasszal, közepesen erős árakkal és nagyon ízletes fogásokkal.

Forrás: Lilaakác kisvendéglő fotó: Szalay Márk

Forrás: Lilaakác kisvendéglő fotó: Szalay Márk

4. Tiszafüred vonzáskörzet

Abádszalókot elhagyva ismét csak a nádassal, a természettel, esetleg néhány szalmabálával osztozunk tavon. Ahogy közeledünk vissza Tiszafüred felé, egyre több csónakkikötővel találkozhatunk, mely komoly kikötő-üdülő-övezet feelinget ad Tiszafürednek. Itt már kezdődik a jóval erőteljesebb civilizáció, büfék, Hotelek, éttermek övezik az utat, ahogy kanyarodunk vissza a város felé.

tisza_05

Kicsit balatonos, kicsit retro, kellemesen naturál – ez mind a Tisza-tó, természetes, emberközeli, körbetekerhető.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!