TúraTipper

Cecina vagy farinata – csicseriborsó lepény

A toszkán túránk nagy felfedezése volt ez a lepény, amit szállásadó hostunk, Matteo készített nekünk az első közös vacsorán. A “cecina” vagy “farinata” tradicionális toszkán lepényke, amit csicseriborsó lisztből, vízből és az elmaradhatatlan olíva olajból készítenek.

A titok, hogy 6-8 órát álljon a tészta a sütés előtt, hogy a liszt és víz jól összecuppanjanak.

cecina

 

Hozzávalók:

  • 1 bögre csicseriborsó-liszt
  • 2 bögre víz
  • olívaolaj
  • csipet só
  • friss fűszerek – kakukkfű, bazsalikom, só, bors

Keverjük össze a lisztet vízzel és kevés sóval és hagyjuk állni néhány órát – autentikus személyek szerint 8 az ideális, nekem 4 óra alatt is finom lett, mikor hogy jön ki a lépés. A sütést megelőzőn melegítsük elő jól a sütőt és a tepsit is, majd tegyünk bele egy kanál olíva olajat. Itt az idő, hogy a tésztához ízlés szerint zöld fűszereket adjunk, majd mehet az előmelegített tepsibe. A tészta tetejét meglocsoljuk kevés olívaolajjal és azt finoman a tésztába keverjük. Mehet rá némi friss bazsalikom, akár fokhagyma is. Be a tepsit és süssük a cecinát ropogósra 200-230 fokon, kb. 15-20 perc alatt.

Ha elkészült, vágjuk fel, mehet rá még némi friss bors, akár vékonyra szelt sonka és sajt is. Gyakorlatilag pizza-tésztaként is funkcionálhat, akkor valamivel több topping kerül a tetejére.

Melegen isteni, hidegen is nagyon finom. Amennyire egyszerű, annyira kellemes, gyors étel (imádom a gyors ételeket) mégis tápláló és kölcsönöz némi mediterrán életigenlést a gasztro-repertoárunknak 😉

Buon appetito!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!